Reisimuljed

Siia saavad kirja pandud kõikvõimalikud reisimuljed. Ja neid ikka tekib. Kasvõi teel Tallinnast Tartusse:)

neljapäev, juuni 03, 2004

EKSKURSIOON STOCKHOLMI 1.-3.juuni 2004

1.juunil asusid 20 7.klassi poissi ja 2 õpetajat teele Stockholmi poole. 1 reisiõhtu mööduski laevas – „Regina Baltica“ pardal. Laevaprogramm oli mitmekesine ja pakkus meelelahutust mitmes vanuses reisijatele – nii võis ka poisse hilisööni laeva peal ringi jalutamas näha. Istuti showbaaris ja käidi laeva poodides kondamas, võeti osa loteriist ning ühiselt esineti isegi karaoke-etendusel.
Hommikul olid aga kõik valmis linnaekskursiooniks ja jooksid rõõmsalt bussi peale. Esimesed paar tundi Stockholmis mööduski mööda Stockholmi ringi sõites ning vaatamisväärsusi uudistades. Kõigepealt sõideti läbi Djurgårdeni, kus asub kuulus vabaõhumuuseum Skansen ning muidugi Gröna Lund – suur lõbustuspark. Seejärel viis bussi teekond üle „muuseumide saare“, kus asuvad mitmed tuntud Stockholmi muuseumid, nagu moodsa kunsti muuseum, arhitektuurimuuseum jt. Sellele järgnes väike tiir vanalinna ümbruses – esmalt sõideti üle Rüütlisaare (Riddarholmen), mis enne kandis nime Munkade saar, aga sajandeid tagasi ajasid need „rüütlid“ mungad saarelt minema, sest neile meeldis seal. Peale seda tehti väike peatus Rootsi suuruselt kolmanda järve – Mälareni – ääres ning vaadati üle kuulsa Rootsi lauliku Evert Taube kuju. Edasi viis buss meid kõrgele Södermalmi otsa, kust avanes vaade tervele Stocholmi kesklinnale – nii kaugele, kui silm ulatus, võis näha vanalinna rohekaid katuseid ja sadamatesse sõitvaid laevu. Stockholm olevatki ehitatud 14 saarele, mistõttu tuntaksegi teda „Põhjamaa Veneetsia“ nime all. Tänu Mälareni järvele kannab ta ka nime „Mälareni kuninganna“. Heal lapsel mitu nime…
Buss viis meid vanalinna kuningalossi juurde. Seal pudenesid õpilased vanalinna peale laiali – kes läks vaatama vahtkonna vahetust lossi juurde, kes muidu uitama. Igaüks kasutas oma vaba aega nii, kuidas heaks arvas. Mõne aja pärast saime aga taas lossi juures kokku ja siirdusime väikesele vanalinnaekskursioonile. Kõigepealt viidi meid vaatama Liss Erikssoni kõige väiksemat skulptuuri, milleks on väike rauast poiss. Legend ütleb, et igaüks, kes poisile pai teeb, tuleb Stockholmi tagasi. Ilmselt meeldib inimestele Stockholm, sest poisi pea oli hõbedaseks paitatud. Kõndisime mööda ka Stockholmi Eesti koolist ning läksime läbi Stockholmi kõige kitsama tänava, kus võis üksteisest mööda mahtuda vaid külg ees. Lõpuks kõndisime mööda Kuninganna tänavat, kus tänavat kaunistasid majade vahele riputatud Euroopa riikide lipud, nende seas ka Eesti lipp. Sealt läks aga igaüks omaette jalutama.
Poole 5 ajal aga olid kõik poisid tagasi sadamas ja loomulik kadu jäi seekord olemata. Ka teine õhtu möödus seega laevas. Seekord olid aga põnevamad asjad juba avastatud ja ka karaoket sel korral ei olnudki ning poisid ronisid üsna varakult oma kajuteisse magama.
3.juuni hommikul võttis väsinud reisilisi aga taas vastu päikesesäras suvine Tallinn.